Ronde 3

1. ACTUALITEIT
Na meer dan zes maanden werd er eind december eindelijk een regering gevormd, zei het dan een ad interim. Naast de kopstukken van elke partij, zijn er ook steeds enkele nieuwe gezichten terug te vinden in zo’n nieuwe regeringsploeg. Zo stuurde de PS hun nieuwe golden boy de arena in. Deze persoon was lange tijd hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de ULB en werd vorige zomer door Elio Di Rupo overtuigd om tot de regering van de Franstalige Gemeenschap toe te treden. Hij had er de portefeuille Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen. Sinds december is hij echter de federale minister van Klimaat, Duurzame Ontwikkeling, Energie en Consumentenzaken. Over wie hebben we het hier?

2. GESCHIEDENIS
Iedereen kent wel de drie piramides van Gizeh. Het zijn drie graven van farao’s die de tand des tijds goed hebben doorstaan. In feite zijn er zes piramides: drie grote en drie kleine. Aan de grootste piramide is waarschijnlijk meer dan twintig jaar gewerkt. Wij zoeken de naam van de vorst voor wie deze piramide is gebouwd. Voor de kenners: hij regeerde van 2587 tot 2564 v.C.

3. AARDRIJKSKUNDE
We zoeken een land. De vlag ziet u alvast op het scherm geprojecteerd. De enige extra informatie die we kunnen geven is dat het 175.016 km² groot is en dat het 3.460.607 inwoners heeft. De munteenheid is de Peso en de nationale feestdag wordt op 25 augustus gevierd, de dag dat in 1825 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen.

4. WETENSCHAPPEN
Op 24 augustus 2006 namen wetenschappers in Praag een ingrijpende beslissing. Het motief voor hun besluit was dringend geworden door de recente ontdekking van een aantal planeetachtige hemellichamen zoals Ceres, Charon en Xena. Het kon twee richtingen uitgaan: ofwel zou ons zonnestelsel voortaan bestaan uit 12 planeten, ofwel uit 8. Uiteindelijk opteerde men ervoor 1 planeet te schrappen uit ons zonnestelsel, omdat sommige van de nieuwe hemellichamen groter waren dan een voor ons reeds bekende planeet. Welke van onze planeten werd geschrapt uit het zonnestelsel?

5. CULTUUR
In het begin van de 20e eeuw bestonden er in Duitsland twee expressionistische schildergroeperingen. Eén daarvan was ‘Die Brucke’, dewelke in 1905 in Dresden werd opgericht. Wij zijn op zoek naar de naam van de andere groepering die in 1911 in Munchen werd opgericht. Bekende schilders uit de groepering die we zoeken zijn o.a. Wassily Kandinsky en Franz Marc.

6. MEDIA
Radio Donna heeft de laatste jaren heel wat luisteraars verloren aan o.a. Q-music en zag zijn marktaandeel zo gevoelig zakken. Om deze negatieve spiraal om te buigen kwamen er verschillende vernieuwingsoperaties met een nieuw logo, nieuwe slogan en een nieuw programmaschema. Momenteel komt de radiozender weer op de proppen met een nieuwe slagzin. De slogan ‘Make my day’ ruimt plaats voor een nieuwe slogan . Weet u ook hoe de nieuwe boodschap van Donna luidt?

7. VOETBAL
Daarnet ging het al over scheidsrechters die fantastisch werk leveren. Tijd dus om er de kneusjes bij te halen. We schrijven WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Onze Rode Duivels moeten voor een spetterende België-Brazilië zorgen in de tweede ronde. 37e minuut, de bal wordt voor doel gebracht en Kampfschwein Marc Wilmots zorgt met een rake kopbal voor een gedroomde Belgische voorsprong. Toch wordt zijn doelpunt onterecht afgekeurd. Ongeloof bij al wie iets van voetbal kent, maar een kordate Jamaicaanse spelleider houdt voet bij stuk: Peter Prendergast. Het is trouwens niet de eerste keer dat we werden bestolen. Op het WK in Amerika, 8 jaar eerder, stal een Zwitserse scheidsrechter de show door geen penalty te fluiten voor de Duivels, hoewel Josip Weber wel degelijk werd gesandwiched door twee Duitsers in de zestien meter. Hoe heet deze ‘man die de penalty niet floot’?

8. GASTRONOMIE
Welke kooktechniek wordt hier beschreven? Iets in een licht ziedende vloeistof koken. De vloeistof blijft tot juist onder het kookpunt. Deze methode wordt vooral gebruikt voor het bereiden van fijne vis en eieren.

9. SPORT & ONTSPANNING
We zijn op zoek naar de naam van een Amerikaanse social-networkingsite voor onder andere middelbare scholen, universiteiten en bedrijven. Het wordt voornamelijk in Engelssprekende landen gebruikt en is zeer populair onder Amerikaanse, Britse en tegenwoordig ook Belgische studenten. De site bestaat sinds 4 februari 2004. Mark Zuckerberg is de oprichter en algemeen directeur. Het hoofdkantoor bevindt zich in Palo Alto, Californië.In eerste instantie konden alleen studenten van Harvard College lid worden. Later werd dit uitgebreid tot heel Harvard, en enkele andere universiteiten. Weer later werden studenten van alle universiteiten toegelaten. In september 2006 werd de site helemaal geopend, waardoor iedereen zich kon registreren. Wat is de naam van deze social-networkingsite?

10. MUZIEK
De opera ‘Carmen’ is één van de bekendste en populairste opera’s ter wereld. Het handelt over een dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin. Carmen was niet onmiddellijk succesvol. Het publiek was aanvankelijk geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Niettemin werd de opera door tijdgenoten als Wagner (1813-1883), Brahms (1833-1897) en Tsjaikovski (1840-1893) geroemd. Wij zijn op zoek naar de componist van deze opera:

Antwoorden ronde 3
1. Paul Magnette
2. Cheops
3. Uruguay
4. Pluto
5. Der Blaue Reiter
6. Feel it, love it
7. Kurt Röthlisberger
8. Pocheren
9. Facebook
10. Georges Bizet